Partia Pracy zmienia stanowisko w sprawie imigrantów?

Partia Pracy zmienia stanowisko w sprawie imigrantów? Shutterstock

Independent informuje, że Jeremy Corbyn, przewodniczący Partii Pracy, weźmie pod uwagę ograniczenie migracji podczas negocjacji dotyczących wyjścia Wielkiej Brytanii z Unii Europejskiej.

Dotychczas lider Partii Pracy bezwzględnie popierał utrzymanie swobody przemieszczania się i otwartego dostępu do rynku pracy dla obywateli krajów członkowskich UE. Tym razem mówi jednak o „rozsądnym zarządzaniu migracjami”, co może sugerować wprowadzenie różnego rodzaju restrykcji w tym obszarze.

Corbyn wcześniej zaznaczał, że wszelkie ograniczenia, które Zjednoczone Królestwo zaproponuje w stosunku do obywateli UE podczas negocjacji, mogą obrócić się na niekorzyść brytyjskich obywateli, a jakiekolwiek zmiany w systemie wizowym zablokują decyzję wielu osób chcących pracować poza UK.

Komentując swoją nową koncepcję na Brexit Corbyn zaznacza, że dotychczasowe uwarunkowania ulegną zmianie, jednak Wielka Brytania nie może sobie pozwolić na stratę dostępu do europejskiego rynku. Partia Pracy porzuca więc zdecydowaną chęć pozostania w strefie wolnego rynku na starych zasadach i otwiera się na nieco bardziej złożone koncepcje.

Olga Lipińska

Skomentuj artykuł za pomocą konta Facebook
Skomentuj artykuł bezpośrednio